Over ons

Tjitske Baarda is de naam, aangenaam. Van oorsprong een Noordoostpolder meid van Friese afkomst, geschiedenis gestudeerd in Utrecht en uiteindelijk in 2000 neergestreken in de Haarlemmermeerpolder. Drooggelegde polders en water, blijkbaar een onweerstaanbare combinatie voor mij.

 

Naast het organiseren van waterwandelingen op verschillende locaties, geef ik historische en kunstrondleidingen bij Kunstfort Vijfhuizen, onderdeel van de Stelling van Amsterdam. Het idee om in het water te gaan wandelen is voortgekomen uit een project van kunstenaar Francois Lombarts, die destijds exposeerde op het Kunstfort. Op een zekere dag nam hij in het kader van zijn kunstproject mij en anderen mee op verkenningstocht door het water, bedoeld om fysiek in te burgeren in het polderwater van de Haarlemmermeer. Francois maakte ons wegwijs in een nieuw (water)landschap. Navigerend op een onbekende en onzichtbare bodem en het hoofd boven water houdend, slaagden we erin de beproeving het hoofd te bieden en kregen we steeds meer plezier in deze ongewone wandeling . Na afloop kregen we loon naar werken; een heus    'inpolderingscertificaat’.

 

Keer op keer hoorde ik mijzelf enthousiast vertellen over deze waterwandeling, totdat het kwartje viel-dat duurt bij mij altijd een poosje- en ik bedacht: ,Ik ga zelf wandelingen organiseren’. Zo kan ik twee dingen combineren waar ik blij van word; wandelen in het water en anderen kennis laten maken met deze bijzondere manier van wandelen. 

 

Mijn insteek is gericht op wat je ervaart en voelt tijdens een waterwandeling en is geen kunstproject zoals bij Francois, waarbij “inburgering” of “inpoldering” centraal staat. 

Benieuwd wat voor sensaties jij ervaart tijdens een waterwandeling? ik ook! Probeer het en schrijf je in!